Blockchain(Blokzincir) Nedir ? Neden Geleceğin Teknolojisi ?

Blockchain(Blokzincir) Nedir? Neden Geleceğin Teknolojisi?

Günümüzde birçok yerde Blokchain ve Bitcoin kelimelerini sıklıkla duymaya başladık. Peki nedir bu blockchain sadece bitcoinden mi ibaret? Ya da sadece sürekli yükselip alçalan bir yatırım aracı mı? Gelin hep birlikte bu konunun derinliklerine inelim.

Blockchain nedir? Blockchain ne zaman ve nasıl oluştu? Blockchain nasıl işler? Neden geleceğin teknolojisidir? Eğer siz de bu sorulara cevap arıyorsanız doğru yerdesiniz demektir


Blockchain Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Blockchain Teknolojisi, ilk olarak 2008 yılında Satoshi Nakamoto lakaplı kimliği belirsiz bir kişinin veya grubun "Bitcoin: Eşten-eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi" adındaki makaleyi yayınlaması ile ortaya çıkmıştır. Makalede üçüncü bir tarafa yani aracıya gerek duyulmadan güvenli bir ödeme sistemi olabileceğinden bahsediliyordu. Sistem güvenligini, kriptografi ile bizzat kendisi sağlıyordu.

Günümüzde birçok kişi tarafından Bitcoin ile Blockchain birbiriyle karıştırılsa da ikisi birbirinden farklı yapılardır. Blockchain, sürdürülebilir bir teknoloji iken, Bitcoin bu teknolojide kullanılan ilk büyük ölçekli elektronik paralardan biridir.

Blockchain Nedir?

Blockchain, özel imzaları ile birbirine bağlı bloklardan oluşur. Sisteme girilen her veri bir blok içine yazılır. Ağı oluşturan ilk bloka Genesis Blok denir. İçine veri yazılan blok kriptografik şifreleme yöntemlerinden biri olan SHA-256 şifreleme yöntemiyle şifrelenir (bu yönteme hashleme denir) ve doğrulanması için ağa gönderilir. Blokun içindeki bilgiler ağdaki diğer bilgisayarlar tarafından kontrol edilir ve doğrulandıktan sonra blok kendinden önceki bloka bağlanır. Bu bağlantılar gitgide çoğalarak blok zincirlerini yani Blockchain'i oluşturur.

Peki bir bloktaki bilgi doğru değilse veya değiştirilirse ne olur? SHA-256 şifreleme yöntemi sayesinde blokta yapılan herhangi değişiklik sonucu blokun özel imzası değişir. İmzası değişen blok ağa gönderildikten sonra ağdaki bilgisayarlar tarafından doğrulanamaz ve kendinden önceki bloka bağlanamaz. Bu sayede üçüncü bir tarafa gerek duyulmadan sistemin güvenliği korunmuş olur. Blokchain'in çalışma mantığını anlamak için Reuters tarafından hazırlanan animasyona göz atabilirsiniz.

Blockchain Neden Geleceğin Teknolojisi?

Blockchain'in geleceğin teknolojisi olmasının en büyük sebeplerinden biri sistemin arkasında bir kurum veya kuruluş olmadan kendi sürdürülebilirliğini sağlayabilmesidir. Çıktığı andan günümüze kadar Blockchain Ağı kendini güncelleyebilmeyi ve günün teknolojileri ile entegre olabilmeyi sağlamıştır.

Blockchain, sisteminden yararlanmak isteyen kullanıcıya hem sistemin olanklarını sunabilmekte hem de kullanıcının kendi isteklerine yönelik yeni geliştirmeler yapabilmesini sağlamaktadır. Bundan dolayı siber güvenlik, yapay zeka, nesnelerin interneti vb. birçok teknoloji ile işbirliği sağlayabilmekte ve birçok kolaylık sunabilmektedir. Birçok işlemin aracıya gerek duyulmadan merkesiyetsiz ve güvenilir bir şekilde yapılabileceğinin kanıtı olan blockchain sistemi bu konuda birçok sektöründe öncüsü olmuştur.

Bu yüzdendir ki blockchain teknolojisi önümüzdeki yıllar boyunca teknolojik gelişimlere öncülük edecek ve bunlara katkı sağlayacak konumdadır.

Yorumunu Bırak

Çok hızlısın. Biraz dinlendikten sonra tekrar devam edebilirsin.
Bugünlük gönderebileceğin kadar yorum gönderdin. Lütfen yarın tekrar dene.
Mesajınız bize başarılı bir şekilde ulaştırıldı. Teşekkürler.

Yorumlar

1 Yorum yok

Aslan akbey

17.07.2022

Teşekkürler yararlı bilgiler için

Blog Yazarı

Samet Birer
Yazar
@sametbrr